Drive-in

Varje fredagskväll under skolåret (ej under lovdagar, aftnar eller röda dagar) mellan kl 20.00-23.00 erbjuder vi spontanidrott i Jakobsbergs sporthall. Där kan vi hänga och prova på olika idrotter, dock är fokus på basket. Så kom ner och häng med oss!

Projektets bakgrund

Under flera år har vi i Järfälla Basket, under sommarmånaderna, drivit en mötesplats för ungdomar, en plats där ungdomar kan träffas och umgås, idrotta, spela spel, lyssna på musik mm. Allt detta under översyn av vuxna ledare inom ett projekt som går under namnet City Summer. City Summer vänder sig till alla ungdomar som är hemma under sommaren och kanske inte har ett landställe att åka till, inte har råd att åka utomlands eller kanske bara inte kan hitta på något att göra på dagarna.

Vi ville vidareutveckla detta projekt genom att dra igång ett projekt som vi har valt att kalla Drive In Weekends.  Ett sätt för oss att även efter det att sommaren är slut, kunna erbjuda ungdomar i kommunen en meningsfull fritid.

Eller ännu mer bestämt, ge ungdomarna någonstans att vara och att ha något vettigt att göra under sena fredagskvällar. En tid då det allt som oftast inte finns så mycket att göra i kommunen och en tid då många ungdomar, långt ner i åldrarna, hänger på ställen där både alkohol och droger är i omlopp och är väldigt lättillgängligt och där inga vuxna ledare eller förebilder finns i närheten. Något som är nytt för kommande år är vår lansering av Drive in Light där möjligheterna för fler att kunna närvara ökar då vi startar vid ett tidigare tillfälle.

Projektets mål, syfte och metoder

Målet är att skapa en mötesplats med en bättre, sundare miljö för barn och ungdomar att vistas. Samt att få en meningsfull fritid med inslag av fysisk aktivitet kan ungdomars välmående avsevärt förbättras.

Målet är även att motverka främlingsfientlighet, våld, skadegörelse och drogmissbruk i kommunen samt att främja barn och ungdomars hälsofrämjande faktorer. Här umgås alla med alla, oavsett kön, ålder, hudfärg och fritidsintresse, vilket resulterar i nya bekantskaper och ökad tolerans.

Syftet är att ge ungdomar en meningsfull sysselsättning under fredagskvällar och där de kan prova på olika aktiviteter. Det ska även vara en plats att bara vistas på och fika, där det finns vuxna att vända sig till. För Järfälla Basket är det ett sätt att locka fler barn och ungdomar till att börja spela basket och visa kopplingen mellan god hälsa, kosthållning och fysisk aktivitet.

Metoden blir att vi kommer att ha vuxna ledare på plats som är ansvariga för verksamheten men ungdomarna kommer självklart att få vara med och bestämma och påverka vad vi gör varje kväll. Ibland blir det basket, ibland fotboll, kanske volleyboll eller kanske något helt annat då sporthallen ger oss stora valmöjligheter.

Vi kommer att vid några tillfällen anordna en enklare turnering, tävling, femkamp eller liknande där de ungdomar som vill får anmäla sig själva eller sitt lag. Vi kommer från i år även att finnas på Facebook och Instagram @driveinweekends.

Tidsplan

Varje fredagskväll mellan 1 augusti 2018 till 31 maj 2019, med undantag för vissa storhelger så som jul och nyår. Öppettider 20.00 – 00.00 i lokalen ”Grottan” och 21.00 – 00.00 i Sporthallen. Vi utökar vår verksamhet med Drive In Light som öppnar redan mellan 17.00 – 20.00 i Järfälla gymnasiums gymnastiksalar, därefter flyttas verksamheten till Jakobsbergs sporthall som är ett stenkast ifrån.

Aktiviteterna

Vi har i huvudsak ha tre aktiviteter under Drive In Weekends. Aktiviteterna som finns tillgängliga är basket, dodgeball och innefotboll men även caféverksamhet. Förra perioden har flera ungdomar visat intresse även för volleyboll. I hallens nedre del kommer det att finnas ett café som är öppet med musik och olika bordsspel samt kortlek för ungdomar som inte vill sporta.

Öppettider

Vi har öppet under fredagskvällar mellan kl 20.00-23.00. Gäller ej under storhelger eller skollov. 

Translate »